VNG recull dades de circulació de vehicles a la rotonda entre rondes mitjançant sensors

La rotonda entre la ronda Ibèrica i la ronda Europa és el punt on s’han instal·lat 24 sensors de trànsit que mesuren la quantitat de vehicles i la tipologia (cotxes, motos o camions) que entren i surten de la ciutat per aquest punt. L’agència pública per la Innovació, Neàpolis i l’empresa local Urbionix, han posat en marxa aquest projecte dins de la línia de promoure la sensorització per recollir dades i millorar l’eficiència dels serveis i la qualitat de vida de la ciutadania.

El sistema de comptatge funciona amb sensors molt sofisticats capaços de recopilar dades en temps real, de forma anònima. Estan col·locats a 25 metres d’alçada i analitzen constantment els vehicles a la rotonda, tant de dia com de nit. Cada 5 minuts el sistema envia el recompte del trànsit de les quatre entrades i sortides a la base de dades Sentilo, de la Diputació de Barcelona.

La regidora d’Innovació, Conxi Martínez, destaca la col·laboració publicoprivada que ha permès dur a terme aquesta iniciativa, amb una empresa instal·lada a Neàpolis. El projecte forma part de les accions per implantar l’Internet de les coses (IoT), que ja s’està duent a terme en altres temes com les dades meteorològiques, les dades ambientals als centres escolars, l’eficiència en els consums aigua, llum, en edificis públics i a la pobresa energètica.

Conxi Martínez considera que la tecnologia “ha d’estar al servei de les persones. Com administració hem de donar suport a aquestes tecnologies que, en temps de pandèmia, han passat a ser tecnologies de present, com a ciutat hem fet una aposta per fer millors serveis a la ciutadania”.

Les dades obtingudes a partir dels sensors de trànsit han de permetre prendre decisions que millorin les condicions ambientals, reduir els consums, millorar el transport públic i gestionar millor els serveis, entre d’altres. “Aquestes dades com administració ens permeten prendre decisions, ens permeten ser més eficaços” diu la regidora.

Tecnologies disruptives i Covid-19

El desenvolupament de noves tecnologies en temps de pandèmia ha estat un element clau per la regidora d’Innovació, “hem detectat molt que les empreses d’aquest àmbit més tecnològic han experimentat unes acceleracions i aquí és la funció que tenim nosaltres com administració, des de Neàpolis, l’agència pública d’innovació, invertir perquè tot aquest teixit empresarial creixi i es desenvolupi”.

A banda dels projectes de sensorització, Conxi Martínez recorda altres iniciatives com la digitalització dels sectors com la restauració i els mercats municipals a través de l’App Vilanova, que permet posar-se en contacte amb els establiments i fer comandes des de telèfon mòbil.

Amb la instal·lació dels sensors a la rotonda s’ha aprofitat per canviar la lluminària per leds, que fan més llum, és de color blanc, i consumeix menys de la meitat que l’anterior, que era de color carabassa.