La Xarxa de Planificació d’Accions C4TALENT URBACT a Neàpolis

La trobada congrega els equips de representants de les ciutats europees implicades amb l'objectiu d'abordar la fuga de cervells i fomentar l'atracció i retenció de talent jove i promoure iniciatives empresarials tecnologiques arrelades al territori.

Neàpolis acull una reunió de la Xarxa de Planificació d’Accions C4TALENT URBACT . La trobada congrega els equips de representants de les ciutats europees implicades amb l’objectiu d’abordar la fuga de cervells i fomentar l’atracció i retenció de talent jove i promoure iniciatives empresarials tecnologiques arrelades al territori.

 

Entre les accions que centraran els punts d’interès de l’esdeveniment hi ha: Repensar Neàpolis com a espai de desenvolupament del ecosistema emprenedors tecnologic. Recollir col·lectivament idees i accions coordinades que ajudin a evitar la pèrdua i la fugida del talent i que puguin ser aplicades en les ciutats participants. En tercer lloc, la trobada brindarà l’oportunitat d’escoltar les intervencions d’experts internacionals que dialogaran amb els agents socioeconòmics locals sobre els reptes per consolidar els ecosistemes d’innovació i emprenedoria local.

L’alcalde de Vilanova i la Geltru, Juan Luis Ruiz Lopez, ha rebut Nerijus Cesiulis , alcalde d’Alytus, municipi de Lituania i una de les 9 ciutats participants en el projecte. En el projecte, a més de la ciutat d’Alytus, participen les ciutats de Roeselare (Blegica), l’Alguer (Sardenya), Varberg (Suècia), Pula (Croàcia), Centar-Sarajevo (Bòsnia-Herzegovina), Rzeszów (Polònia), Nyíregyháza (Hongria) el Pireu (Grècia) i Vilanova i la Geltrú.

Durant dos dies es debatrà sobre mètodes i eines innovadores es presentaran experiències pilot i es faran sessions col·laboratives que permetin posar en comú pràctiques, reptes i sobretot aquelles iniciatives que hagin estat èxits o experiències reeixides i reproduïbles en altres contextos locals.

L’objectiu comú de les ciutats participants és prevenir, i en la mesura del possible aturar, la fuga de cervells tot contribuint amb aquesta retenció del talent local a reforçar els emprenedors locals. La capacitat d’atraure i retenir talent es considera un motor de desenvolupament, en considerar que aquest talent prospera en entorns on es propicia la creativitat i la innovació.

C4TALENT (Cities for Talent) és una Xarxa de Planificació d’Accions URBACT IV, dissenyada per ajudar les ciutats membres a abordar eficientment la migració de treballadors, joves o emprenedors amb experiència. El projecte busca crear o facilitar entorns favorables per a empreses i empreses emergents. Entre les solucions que s’ofereixen hi ha des del suport al finançament a l’existència d’infraestructures físiques com espais de treball conjunt i incubadores, i utilitzant la ciutat com a banc de proves. Les experiències del Cowork de Neàpolis o la incubadora empresarial del Crea&Co són dos exemples consolidats a la ciutat de creació d’entorns que capten, atrauen i retenen talent a la ciutat.