VNG Innova: l’aposta del municipi per la innovació’, dins les activitats de la Fira de Novembre

Una web recull idees de la ciutadania, empreses, entitats socials i persones innovadores

Vilanova i la Geltrú es dotarà del primer pla estratègic de la innovació local que marcarà l’estratègia de futur per ser referent de l’economia digital al territori. L’aposta per la innovació a la ciutat va ser el tema de l’acte ‘VNG Innova: l’aposta del municipi per la innovació’, dins les activitats de la Fira de Novembre.

El Pla estratègic d’innovació local de VNG (PEIL) planteja engegar un procés de reflexió i acció del municipi per incorporar la innovació en els diferents sectors de la societat.

A la presentació, la regidora d’Innovació i Empresa, Conxi Martínez, va fer una crida a la ciutadania vilanovina. “La proposta de crear un pla estratègic d’innovació és una oportunitat única perquè tothom doni idees sobre com fer que la nostra ciutat sigui millor per a tothom. Des de la innovació, però també des de la ciència, la tecnologia, el medi ambient, la salut i l’educació fins a les arts, la cultura, la diversitat i la inclusió: són benvingudes totes les idees que poden inspirar els investigadors, les empreses, les organitzacions i els representants polítics per ajudar a planificar un futur millor per Vilanova i la Geltrú.”

En aquest sentit, l’alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, va destacar que “L’espai VNG Innova, dins de la Fira, ja ha estat una aposta forta per la creativitat, la salut i la sostenibilitat. Els objectius del Pla són molt clars, no només per l’administració sinó també per entitats i empreses. És important fer el pas i avançar junts en conjunt i treballar plegats”.

L’alcaldessa també va parlar de les ciutats com a element vertebrador del país, com a referent més proper i àgil per desenvolupar polítiques innovadores. “La transició digital ens permet dissenyar escenaris que afavoreixen l’equilibri dels territoris, atraure i fidelitzar el talent i competir de forma més col·laborativa. Per això, posem en valor aquest pla que recull i projecta la tasca que ha portat a terme des de fa anys l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú”.

El PEIL està coordinat per la fundació i2Cat i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. Artur Serra, director adjunt de la fundació i2Cat  i Jordi Colobrans, research manager del departament d’innovació social i digital d’aquest organisme i  coordinadors del pla, van posar de manifest la capacitat de les ciutats mitjanes per liderar processos innovadors que els permetin passar del model industrial al model digital i col·laboratiu, esdevenint referent al territori.

Per Jordi Colobrans, cal parlar de la cultura de la innovació com a experiència, “perquè la innovació també és una experiència. Cultura de la innovació és una manera pensar nous valors, noves tecnologies i nous conceptes. Volem animar a la ciutadania que vol canviar el futur i transmetre l’esperit de mirar i veure les coses de diferent manera i transformar-les”.

L’acte va comptar amb dos representants dels àmbits d’empresa i de ciutadania que són part de la comunitat innovadora de la ciutat. Diego Bellido, soci fundador de  NovaScann3d va posar de manifest la capacitat d’innovar des d’una empresa matriu, obrint nous escenaris i mercats per esdevenir una empresa altament especialitzada amb propostes àgils i atenta a les demandes canviants del mercat.

Marc Escolà, coordinador del moviment maker, CV19_FAB_PENEDES_GARRAF va destacar el fet que aquest moviment va aglutinar de forma natural la innovació acollint les denominades quatre hèlixs de la innovació com van ser la ciutadania, la recerca, l’emprenedoria i l’administració pública i ara pot ser referència en els treballs de confecció d’aquest pla d’innovació. Amb més de 115 membres, els makers del Garraf i Penedès van elaborar material de protecció sanitària durant el confinament per la Covid-19 amb les seves impressores 3D personals.

En aquest sentit, la regidora Conxi Martinez va explicar que “que qualsevol persona, col·lectiu, organització, en qualsevol lloc i en qualsevol moment, pot tenir una idea que inspiri la investigació i la innovació, i volem escoltar totes les idees, sigui quin sigui l’aspecte de la vida amb què es relacionin, des de la creativitat, el medi ambient i la salut fins a la tecnologia, l’urbanisme, la cultura o l’educació. Totes elles han de donar un nou impuls, amb una nova mirada, a la innovació a Vilanova i la Geltrú”.

Per facilitar el contacte i la recollida d’idees tant de la ciutadania com del sector empresarial o les organitzacions socials i emprenedores, l’Ajuntament disposa del web https://www.vnginnova.cat/