Àrea 5G Penedès

Àrea 5G Penedès

Any: 2020-2022
Ubicació: Penedès, Garraf i Anoia
Tema: 5G, living lab, salut i benestar, mèdia.

Vilanova i la Geltrú participa en el projecte de desplegament de l’Àrea 5G Penedès, impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, i emmarcada dins de l’Estratègia 5G de Catalunya. Es tracta d’un projecte que compta amb la implicació de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a través de Neàpolis, així com de la Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament d’Igualada, TICAnoia i Telefónica.

A la fase inicial, l’Àrea 5G Penedès disposarà d’àrees de cobertura a Vilanova i la Geltrú i a Igualada, on avui ha tingut lloc la presentació, aprofitant el desplegament comercial previst per Telefónica. Tot i així, el projecte inclou el conjunt de la vegueria, que abasta les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf.

Impuls per a projectes existents

L’objectiu de l’Àrea 5G Penedès aprofita el desplegament de la xarxa 5G comercial de Telefónica per tal de promoure la formació i disseminació, la realització de workshops, l’ús d’un laboratori i l’impuls de projectes pilot i proves de concepte sobre aquesta tecnologia. En el cas de l’atenció sociosanitària, ja existeixen al Garraf diferents projectes que poden veure’s impulsats per l’arribada de la 5G, com ara els Projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT), “Envelliment actiu i saludable i dependència” o la feina realitzada des de l’Institut de la Robòtica per a la Dependència (IRD).

En l’àmbit dels mèdia i l’entreteniment, Vilanova i la Geltrú ja compta amb diverses iniciatives: un grau de formació professional en videojocs i entorns virtuals o el projecte europeu MedGaims, centrat en la realitat virtual i la gamificació en entorns turístics, així com un laboratori de realitat virtual, liderat per la Fundació i2CAT i sota el paraigua de Neàpolis, des d’on s’investiguen nous sistemes d’holoconferència. Sumades a l’arribada del 5G, totes elles poden afavorir la retenció de talent, així com atraure nous professionals digitals i generar necessitat de perfils TIC qualificats.