Neàpolis firma un acord convenial per formar part de la xarxa europea dels DIH4CPS que inicia l’activitat aquest mes de Març 2022

L’objectiu és el foment dels DIH per a la integració de la interoperabilitat en Sistemes ciberfísics de pimes europees en la xarxa anomenada DIH4CPS”

Aquesta xarxa interdisciplinària DIH4CPS, en sistemes ciberfísics de pimes europees, vol fomentar entre els diferents DIH (Digital Innovation Hubs) la integració de la interoperabilitat en els sistemes ciberfísics de les pimes europees i ajudarà a superar els obstacles en la innovació creant una xarxa interdisciplinària de DIH i proveïdors de solucions en aquesta tecnologia en diferents sectors.

L’objectiu és entrellaçar coneixements i tecnologies de diferents dominis i connectant clústers regionals amb el grup d’experts paneuropeu de DIH. Per a nosaltres, Neàpolis i Vilanova i la Geltrú, formar part d’aquesta nova xarxa DI4HCPS és un pas important per aconseguir el propòsit final d’esdevenir un European Digital Innovation Hub (EDIH), que obre força perspectives de suports socioeconòmics per a la innovació. El DI4HCPS és proveïdor de solucions i clústers regionals, per tal d’establir-se a Europa com a líder innovador de la 4a Revolució Industrial.

Pàgina web principal de la nova xarxa DIH4CPS: https://dih4cps.eu/

Neàpolis s’afegeix a la convocatòria  “Open Call 2” de Desembre 2021 i concretament es busca la participació de nous DIH per expandir la xarxa en noves localitats i tecnologies emergents complementàries als CPS on Neàpolis té un sòlid posicionament. Aquesta xarxa es va iniciar en 2020 i consta de 33 partners en 15 països quan es realitza aquesta segona convocatòria a finals del 2021.

L’aplicació de l’experimentació: El IVLab

El DIH4CPS consta de suport de l’IVLab, una xarxa experimentada i consolidada centrada en la interoperabilitat. DIH4CPS no només beneficiarà els experiments d’aplicació (s’han començat més de 10 projectes), sinó també els DIH individuals, complementant significativament les inversions regionals realitzades amb transferència de coneixement per garantir la sostenibilitat de la creixent xarxa.

Tecnologies cobertes: https://dih4cps.eu/experiments/

Neàpolis i Vilanova i la Geltrú accedeixen a Europa gràcies a la xarxa DI4HCPS

Neàpolis, amb nova xarxa, DI4HCPS, impulsarà tota una sèrie d’accions de màrqueting i comunicació, més enllà de les accions de relacions públiques necessàries per a aquest posicionament a les xarxes europees. Es preveu l’assistència a esdeveniments i reunions internacionals per establiment de noves relacions, transferència de coneixement, sinergies amb nous col·laboradors, valorar noves oportunitats en projectes publicoprivats amb pimes,…

La incorporació a aquesta nova xarxa europea, va es va alineant amb l’estratègia de Neàpolis d’accedir a l’ecosistema europeu i lobbies com a futur EDIH.

Es duran a terme accions de difusió dels projectes de Neàpolis i de les empreses del seu ecosistema per tal de guanyar notorietat a les xarxes europees. Amb la idea d’obtenir rellevància i obrir l’accés a nous grups d’innovació internacionals complementaris tecnològicament al posicionament actual de Neàpolis en tecnologies disruptives: realitat virtual (RV), augmentada (RA) i estesa (RX), blockchain, bessons digitals, internet de les coses…

Informació rellevant respecte la tecnologia: El sistema ciberfísic (CPS)

· Un sistema ciberfísic (CPS) és un mecanisme (sistema físic) controlat o monitorat per

algoritmes basats en computació i estretament integrats a Internet.

· El CPS implica un enfocament multidisciplinari, fusionant la teoria de la cibernètica, amb la

mecatrònica i amb la ciència del disseny i del procés.

· CPS també és similar a Internet de les coses (IoT) compartint la mateixa arquitectura bàsica, no obstant això, CPS presenta una combinació més alta i coordinació entre elements físics i computacionals.

· CPS: tot sistema físic que es controla, usualment de forma “intel·ligent”, mitjançant estratègies basades en algoritmes (data analytics) i la connexió a xarxa: cotxe autònom, gestió i monitoratge d’infraestructures crítiques públiques (xarxa elèctrica, control ambiental, infraestructura de carreteres…), aplicacions de salut, sistemes de robòtica, domòtica, pilots automàtics aeronàutics…

Neàpolis

Vilanova i la Geltrú des de l’any 2006, s’ha consolidat com a  ciutat especialitzada en tecnologies emergents i immersives, amb l’objectiu de promocionar l’ecosistema innovador, potenciant les empreses de tecnologies de la informació i la comunicació, els mitjans de comunicació i les indústries creatives.

La ciutat col·labora a través de Neàpolis amb l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG-UPC), la Fundació i2Cat, la Xarxa Europea de Living Labs i la xarxa DIH4CPS, entre altres socis.

Declaracions de la Regidora

“Incorporar-nos en aquesta xarxa europea d’innovació tecnològica ens obre un nou panorama de treball i alhora significa un pas important en els objectius de Neàpolis i de la ciutat d’esdevenir referència internacional en la implantació de les tecnologies disruptives com a nou sector econòmic per a la ciutat.”

“Bona part dels nostres esforços actualment es centren en recuperar i digitalitzar les empreses, startups i emprenedors de Vilanova i la Geltrú, fent-les més competitives, robustes i resistents. Aquesta xarxa ens obre una doble oportunitat: incorporar tecnologia d’alta capacitat com un nou valor afegit a la ciutat i obrir nous mercats internacionals per a les nostres empreses, universitat, organitzacions i centres de recerca.”