VNG participa en la fase inicial del desplegament del 5G al Penedès

Vilanova i la Geltrú ha participat aquest matí a la presentació de l’Àrea 5G Penedès, impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, i emmarcada dins de l’Estratègia 5G de Catalunya. Es tracta d’un projecte que compta amb la implicació de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament d’Igualada, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, TICAnoia, Neàpolis i Telefónica.

En la fase inicial, l’Àrea 5G Penedès disposarà d’àrees de cobertura a Vilanova i la Geltrú i a Igualada, on avui ha tingut lloc la presentació, aprofitant el desplegament comercial previst per Telefónica. Tot i així, el projecte inclou el conjunt de la vegueria, que abasta les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf.

En representació de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, ha assistit a l’acte la regidora d’Innovació, Conxi Martínez, qui ha qualificat la “revolució 5G” com “una gran oportunitat” per a la generació de noves professions dins del sector digital. La regidora vilanovina ha destacat la importància d’avenços tecnològics com el 5G “en el procés d’innovació de les nostres ciutats i el nostre territori”, i que seran imprescindibles en el desenvolupament “de la denominada indústria 4.0”. En aquest sentit, el director de Neàpolis, Joan Carles Lluch, ha parlat dels projectes locals que estan treballant en realitat virtual immersiva, per exemple en els àmbits de la dependència i del turisme, que es beneficiaran del desplegament del 5G.

L’Àrea 5G Penedès és la quarta que posa en marxa la Generalitat dins de l’Estratègia 5G de Catalunya. El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha explicat l’aposta feta amb la presentació del projecte “als fons de reactivació econòmica europeus NextGenerationEU, per potenciar les Àrees 5G i el desplegament de la 5G al territori amb un import de 25 milions d’euros”. El conseller ha manifestat que la tecnologia 5G obrirà “una nova era digital”, que promourà un ampli ventall de possibilitats laborals i creació de llocs de treball els propers anys, i en la qual el món local tindrà un paper important. Es tracta de “garantir el dret del territori a innovar des del territori”, ha expressat.

Impuls per a projectes existents

L’objectiu de l’Àrea 5G Penedès es basa en el desplegament de la xarxa 5G comercial de Telefónica per tal de promoure la formació i disseminació, la realització de workshops, l’ús d’un laboratori i l’impuls de projectes pilot i proves de concepte sobre aquesta tecnologia. En el cas de l’atenció sociosanitària, ja existeixen al Garraf diferents projectes que poden veure’s impulsats per l’arribada de la 5G, com ara els Projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT), “Envelliment actiu i saludable i dependència” o la feina realitzada des de l’Institut de la Robòtica per a la Dependència (IRD). En aquest àmbit, també destaca a Igualada el 4D Health Innovation Simulation Center.

En l’àmbit dels mèdia i l’entreteniment, Vilanova i la Geltrú ja compta amb diverses iniciatives: un grau de formació professional en videojocs i entorns virtuals o el projecte europeu MedGaims, centrat en la realitat virtual i la gamificació en entorns turístics, així com un laboratori de realitat virtual, liderat per la Fundació i2CAT i sota el paraigua de l’agència pública d’Innovació Neàpolis, des d’on s’investiguen nous sistemes d’holoconferència. Sumades a l’arribada del 5G, totes elles poden afavorir la retenció de talent, així com atraure nous professionals digitals i generar necessitat de perfils TIC qualificats.