Tallers europeus emmarcats en el projecte H2020 SCORE pel canvi climàtic de les ciutats costaneres

Els dies 16, 17, i 18 de Maig ha tingut lloc a Vilanova i la Geltrú uns dels tallers europeus emmarcats en el projecte H2020 SCORE (Smart control of the climate resilience of European Coastal Cities). El municipi és una de les ciutats europees participants en el projecte SCORE de millora de la resiliència de les ciutats costaneres davant dels efectes del canvi climàtic, a través d’un CCLL (coastal city living lab).

Els CCLL són laboratoris orientats al disseny i creació conjunta on es validen els enfocaments basats en els ecosistemes (EbA) per a l’adaptació al canvi climàtic. Durant els pròxims tres anys, en aquesta CCLL es desenvoluparan diversos tallers amb la participació activa dels agents locals i regionals que representen la ciutadania, l’administració pública, el sector privat i el món acadèmic (4 hèlix).

En aquests primers tallers de 3 dies amb els diferents actors, s’ha començat a debatre els primers impactes del canvi climàtic específics de la zona que afecten les àrees locals i regionals, així com les possibles solucions d’adaptació més adequades.

Cadascun dels dies s’ha treballat en les següents qüestions: 

  • DIA 1) DEFINICIÓ DEL PROBLEMA: Problemes concrets que el CCLL vol abordar durant el projecte tenint en compte el seu context local en temes de canvi climàtic. Seleccionar, prioritzar i analitzar les dades d’esdeveniments passats per modelar i revisar el risc per tenir un control de la resiliència climàtica.
  • DIA 2) PARTS INTERESSADES I BARRERES: Definir la visió i els objectius estratègics del CCLL, identificant i mapejant les parts interessades que participaran en el CCLL. També s’ha fet uns diagrames per recollir factors reforçadors i dificultosos que afecten la capacitat del CCLL per assolir la seva visió i propòsits entre els participants en els tallers. 

S’ha exposat per experts internacionals com es vol iniciar a recollir dades, analitzar i proposar estratègies per a resoldre efectes de fenòmens com l’augment del nivell del mar i els esdeveniments meteorològics extrems, arribant a mostrar les primeres propostes de modelització d’un bessó digital (digital twin) pels municipis del projecte.  I aquestes primeres visualitzacions d’exemples de bessons digitals han estat valorats localment en el mateix taller a la tarda.

  • DIA 3) PLANS OPERACIONALS PILOT: visualitzar els plans operatius i contextualitzar les activitats al CCLL. Definir el compromís de CCLL per finalment signar el document de conveni.

El CCLL de Vilanova i la Geltrú/Província de Barcelona està liderat per ENT amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Diputació de Barcelona, i Neàpolis també participa portant l’experiència tecnològica en les sessions. 

Enllaç al web del projecte: https://score-eu-project.eu/


En global, el projecte SCORE té una durada de quatre anys i hi participen 28 socis (institucions, centres de recerca i universitats) representant a 10 ciutats europees, amb una dotació global de 10 milions d’euros. A banda de Vilanova i la Geltrú, les ciutats que formen part del programa són Sligo i Dublin (Irlanda), Lisboa (Portugal),  Massa (Itàlia), Koper (Eslovènia), Bilbao i Alacant (Espanya), Gdansk (Polònia) i Samsun (Turquia).